torsdag 1. november 2007

8 kg takket være skjermen...

Satt å kikka på andres blogger, og kom over en blogg hos Thomas som fortalte om nettsida www.digi.no. På denne sida fant jeg en sak om som fortalte at hver sjette ungdom bruker TV og data mer enn åtte timer hver dag. Mange unge har flyttet nesten hele sin sosiale arena over på internett. Bortimot all sosial fritid brukes foran skjermen, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I tillegg kommer den tida man benytter foran en skjerm på skole eller jobb!

Jeg kjenner selv at etter store KRL-innleveringer de to siste månedene er ikke dette sunt. Faktisk så lite sunt at jeg har gått opp nesten 8 kg på denne tiden!!! Det er utrolig kort vei til kjøleskapet eller kjøkkenskapet når man er "bundet" til maskinen over lengre tid... Og kiloene kommer fort på, men er sååååå seige å få av igjen. :(

Det å benytte data i skolen er jeg meget positiv til. Men å legge opp til en stillesittende livsstil er ikke bra, hverken for kroppen eller hodet. Jeg tror skolen må være flink til å opplyse ungdom (og mindre elever) over hvilken belastning det er for kroppen å være så lite fysisk aktiv.


Det er ikke morsomt å tenke på hvor lenge jeg egentlig må gå på elipsemaskinen når det sies at for !!!10!!! nonstop må man gå hardt i ti minutter.... og jeg har nesten 8 kilo å gå av meg... dette kan ta tid... :)

fredag 26. oktober 2007

Digital kompetent skole?

I Utdanning nr.19, 26 oktober 2007 skrives det at det er langt frem til en digital kompetent skole. Magasinet forteller at 3 av 4 lærere sjelden bruker informasjons- og kommunikasjonsteknologi i undervisninga. Med Kunnskapsløftet ble det innført digitale mål i skolen, og man kan dermed forvente at lærerne skal kunne gi elevene veiledning og hjelp for å nå disse målene. Flere mål gjør at det er nødvendig å kunne benytte seg av ulike programmer. Dersom en lærer ikke kan bruke disse programmene selv, vil det være vanskelig å lære bort. Et tiltak kan være å videreutdanne lærerne. Men videreutdanning koster penger. En skole i Bodø merker nå virkningen av dette. Skolen har så mange lærere som videreutdanner seg at de ikke har penger til å leie inn vikarer resten av året. Det er vel og bra at man skal ha kompetente lærere, men bør det gå på bekostning av elevene?

Matteus-effekten

Trude Hoel ved lesesenteret ved Universitetet i Stavanger skriver i Utdanning nr.17, 28 september 2007 om hvilken effekt det vil ha dersom ikke alle barn får like mye av f. eks. høytlesing i barnehagen. Et barn som alltid velger andre aktiviteter enn de 15 minuttene med høytlesning som foregår hver dag, vil i løpet av ett år få 50 timer mindre språkopplæring enn et barn som blir lest for. Dette kaller hun for Matteuseffekten. Matteus 25,29 sier: <>

Dersom man drar parallell til bruk av datamaskin kan man lett tenke seg at et barn som kommer fra et hjem der hun ikke har mulighet til å benytte seg av pc eller internett vil ha mindre utviklingsmuligheter på dette området. I dag har de aller fleste pc hjemme, men ikke alle barn har likevel tilgang til disse. Jeg har selv snakket med flere som i mener de rett og slett ikke har råd verken til pc eller internett.

Bør man da som lærer gi enkelte barn som ikke har mulighet til å benytte pc hjemme tilpasset opplæring ved å gi dem ekstra muligheter i skolehverdagen til å benytte seg av dette? Dagens skole er lagt opp slik at Kunnskapsløftet gir alle elever opplæring på data fra 1. trinn. Vi må innse at elever som ikke har muligheten til å ”øve” seg hjemme kan bli etterslepere når de blir eldre. Et motargument er at barn lærer fort, og at det skal være rom i skolen slik at alle har muligheten til å lære like mye.

Dersom man har jobbet i skolen vet man at det ikke alltid er slik at det er like lett å passe på at alle får like mye. Hver elev har krav på tilpasset opplæring å forholde seg til. Mange skoler har heller ikke det nødvendige utstyret på plass for at elevene skal kunne benytte seg av det. Jeg tror i hvert fall at det er viktig å prøve å passe på at alle elevene får omtrent like mye tid på datamaskinene, slik at alle har en mulighet til å ikke bli fanget av Matteus-effekten.

torsdag 4. oktober 2007

Trageton

Arne Trageton frembringer i sin bok "Å skrive seg til lesing"(2003), en teori om at barn som skriver seg inn i lesingen gjennom skriving på pc forebygger og reduserer både lese- og skrivevanskene.

"Ved å skrive seg til lesing reduserer ein striden mellom ulike lesemetodar. Barnet tenkjer i meiningsfulle setningar, men må bruke kombinasjon av lydmetode og ordbiletmetode når det skal skrive og etterpå lese sine eigne tankar." (Trageton 2003 :13)

Trageton har ledet prosjektet "Tekstskaping på datamaskin", der elevene ikke begynte den formelle undervisning i å skrive for hånd før i tredje klasse. Skriving på data startet derimot allerede i første klasse. 6-åringene fikk stå sammen to og to foran datamaskinene, og fikk utforske skrift og tekst selv. "Det er eit viktig poeng at det alltid bør vere to barn på kvar maskin for å stimulere sosialt samarbeid og gi kvarandre både norskfagleg og teknisk hjelp." (Trageton 2003 :90) Mange elever har dataerfaring hjemmefra, og kan hjelpe andre medelever. Elever som kanskje bare kunne 6 bokstaver ble plassert sammen med elever som kunne 5 andre. Etter kort tid hadde elevene lært av hverandre, og nå kunne de plutselig 11.

Et av de første produktene barna skrev var egenproduserte bokstavbøker. Elevene skrev lange bokstavrekker, og tok bokstavene i bruk i eget tempo. (Trageton 2003 :91) Enkelte utviklet til og med sitt eget touchsystem. Tragetons elever har her en klar fordel når de får skrive på PC. Å skape en ferdig tekst, uansett hvilket nivå eleven befinner seg på i skrivingen, går mye fortere på en datamaskin enn for hånd. Dette kan virke positivt på elevens egenfølelse og deres tro på seg selv som skrivere.

Jeg har selv oppfordret mine barn til å bruke pc`en til å skape skrift. Emil på 4 år synes dette er kjempegøy, mye morsommere enn å slite med blyanten. Nå viser endelig han interesse for å lære seg å skrive og lese!

onsdag 29. august 2007

Datamaskiner til all slags bruk

Skolen i mitt nærmiljø har valgt å satse stort på IT, og gir alle elevene ved ungdomsskolen egen pc til bruk på skolen. Etter hvert som nye maskiner kjøpes inn får de eldste elevene disse, og brukte maskiner blir gitt til yngre trinn. Målet er at skolen skal kunne tilby bærbar pc til alle klassetrinn helt ned i småskolen.

Etter en periode der elevene hadde ubegrenset tilgang til datamaskinene, kom det nå regler for i hvilke sammenhenger disse maskinene skulle kunne brukes. Min erfaring er at svært mange "falt ut" av undervisningen da de hadde mulighet til å benytte maskinen når de ville, og det var vanskelig å se om elevene egentlig holdt på med relevant stoff eller om de satt og gjorde andre ting.

Jeg skulle undervise hele ungdomskullet i temabasert undervisning, og hadde på forhånd bestemt meg for at vi ikke skulle benytte pc'er. En elev spurte meg om hvorfor han ikke kunne benytte maskinen, han mente det gikk mye fortere å ta notater dersom han fikk skrive på pc. Da visste jeg egentlig ikke helt hva jeg skulle svare - egentlig var jeg jo enig i det han sa, men erfaringer viste at mange ikke ville følge med på undervisningen dersom jeg slapp dem løs på datamaskinene. Det endte med at jeg mente at elever som fulgte med var viktigere enn at de skulle få notere fortere, så de fikk ikke bruke datamaskinene. Timen ble ikke så god - elevene var sure, og jeg var ikke sikker på at jeg hadde tatt riktig avgjørelse. Der og da ble det bare sånn, men i ettertid har jeg har tenkt mye på hvordan jeg ellers kunne håndtert situasjonen!